Zmenšenie prsníkov zo zdravotných dôvodov

Anonymné
FAQ
Praha · Vytvorené: 4. 6. 2018 · Posledná odpoveď 31. 7. 2023

Za akých podmienok je možné podstúpiť zmenšenie prsníkov zo zdravotnej indikácie, teda s úhradou od Zdravotnej poisťovne? Kde začať? Je prvým krokom vyšetrenie u plastického chirurga, alebo u praktického lekára/ neurológa (keď trpím bolesťami hrudnej chrbtice v dôsledku nadmerného poprsia). Na koho sa mám obrátiť?

16 komentárov

Reklama
  • Anonymné
    nikussska
    31. 7. 2023

    mne to v roku 2019 zamietla VSZP

  • Anonymné
    JolanaLitvinova
    31. 7. 2023

    Zvecsili sa mi prsníky o 3 čísla veľmi ma boli krčná a hrudna chrbtica ako mam pokračovať aby mi to uhradila poistovna

  • Anonymné
    valery289256
    19. 11. 2018

    Zmenšenie prsníkov zo zdravotných dôvodov Vám potvrdí gynekológ, ortopéd a neurológ. Je dobré si najprv nájsť plastického chirurga. Všetky tieto potvrdenia + nejaká dokumentácia z predošlých problémov sa odovzdajú na príslušnej klinike kde Vás budú operovať a tá to zasiela na poisťovňu. Želám aby Vám to vyšlo. Mne to zamietli, aj odvolanie zamietli, hoci som mala veľké zdravotné problémy veľa rokov a poisťovňa sa vyjadrila, že si mám riešiť chrbticu. Tak som si nakoniec zaplatia všetko sama a môžem len potvrdiť, že môj život sa zmenil, bolesti zmizli, sebavedomie stúplo. Ale treba skúsiť aj poisťovňu.

  • Anonymné
    AliAli
    18. 11. 2018

    Zamietnutie

  • Anonymné
    Janica
    18. 11. 2018

    Ja som v Ružinove dala žiadosť so všetkými odporúčaniami minulý rok začiatkom novembra. V januári to ešte poisťovňa nemala. Vraj to nemocnica posielala koncom decembra. 5. januára som volala do VZP a nemali to tam. Nechápem.
    Janica

  • Anonymné
    nikussska
    18. 11. 2018

    Ja som bola v piatok v Ružinovskej podať žiadosť....ale neskutočná neochota čo sa týka doktora.
    Aj vám domov prišlo zamietnutie, či len do nemocky?

  • Anonymné
    AliAli
    18. 11. 2018

    Presná odpoveď...do bodky...taká prišla aj mne

  • Anonymné
    KaO
    18. 11. 2018

    Tiez som oslovila najprv VsZP - ten ich zoznam mi zobral chut bojovat. Tiez som sa rozhodla radsje pre vyber lekara - zajtra idem na operaciu k MUDr Fedelesovi do Aveclinic.

    Tu je odpoved z poistovne:
    Pre úhradu uvedenej operácie zo zdravotných dôvodov a na základe medicínskej indikácie je potrebné zaslať žiadosť, v ktorej bude indikujúcim špecialistom presne popísaný zdravotný stav. Žiadosť podáva poskytovateľ zdravotnej starostlivosti písomne Generálnemu riaditeľstvu VšZP, Odbru zdravotnému a revíznemu. Výkon je hradený iba so súhlasom revízneho lekára VšZP vydaným pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti. Preto Vám v danej veci odporúčame obrátiť sa na ošetrujúceho lekára, ktorý pozná podrobne Váš zdravotný stav a ktorý Vám poskytne bližšie informácie.


    Nevyhnutnou súčasťou žiadosti sú:
    celkový objektívny fyzikálny somatický nález, (výška, hmotnosť, BMI index, obvod hrudníka, pása a bokov),
    uvedenie všetkých ochorení (diagnóz) slovne i v 4-miestnej MKCH klasifikácii, pre ktoré je pacient liečený alebo sledovaný,
    uvedenie všetkých liekov, ktorými je pacient liečený a pokiaľ došlo k zmene terapie i ktorými bol liečený za obdobie posledných 6 mesiacov,
    presný popis lokálneho nálezu na oboch prsníkoch, vrátane veľkosti prsníkov s uvedením dynamiky vývoja stavu. Nevyhnutnou súčasťou žiadosti je priloženie fotodokumentácie,
    identifikácia pravdepodobnej príčiny vzniku lokálneho nálezu na prsníkoch (napríklad genetické predispozície, hormonálne výkyvy v puberte, obezita, alebo aj porucha funkcie štítnej žľazy a pod.),
    dôvody, pre ktoré je navrhovaná plastická korekcia.

    Je nevyhnutné, aby boli v žiadosti uvedené požadované údaje vo všetkých bodoch. Až po posúdení všetkých potrebných údajov je možné, aby sa revízny lekár k Vašej žiadosti vyjadril. Avšak upozorňujeme, že zdravotná poisťovňa uhrádza tento výkon výlučne na základe medicínskej indikácie, nie ako výkon estetickej plastickej chirurgie.

  • Anonymné
    Janica
    12. 11. 2018
    Najlepší komentár

    Ja som zmenšenie absolvovala, apríli. Už mám 7 mesiacov po. Som veľmi spokojná. Veľká vďaka MUDr. Fedelešovi. Mne zobrali až 3,5 kg. Tiež som to skúšala cez poisťovňu. Mala som odporúčania od všetkých lekárov ale nemocnica o držala u seba skoro dva mesiace a ďalšie dva mesiace som čakala na odpoveď zo zdravotnej poisťovni. A nič.Zbytočne som strácala čas ZP a behaním po lekároch pre odporúčania. Tak som sa rozhodla pre súkromnú kliniku. Eve clinic a MUdr. Fedeleša. Veľká vďaka. A veľká výhoda, že som si na tejto stránke mohla pozrieť výsledky jeho práce a tak mi odpadol strach z toho ako to dopadne po estetickej stránke.
    A ešte k tej poisťovni. Keď som ta, volala, povedali, že to nepreplácajú už rok. Len pri onkologických ochoreniach. Mesiac na to to preplatili jednej z nášho mesta.
    Ale ja som rada, že mi to cez zdravotnú poisťovňu nevyšlo, lebo som sa tak dostala k MUDr. Fedelešovi. Touto cestou mu ešte raz ďakujem.
    Janica- Jana

  • Anonymné
    Adejanka
    12. 11. 2018

    Pred mesiacom som absolvovala tento zákrok na súkromnej klinike. Moja prvá návšteva u neurológa dopadla tak, že on mi písomne odporučenie nedá, ale verí, že mi operácia pomôže. 15 rokov mám problémy s chrbticou. Odobrali mi cca 1.100g. Takže som už ani po prečítaní negatívnych skúseností s poisťovňami nepokračovala v snažení o preplatenie poisťovňou. Dnes neľutujem. Som VEĽMI spokojná a šťastná. Nie je to málo peňazí, ale nie sú to zbytočne vyhodené peniaze.

  • Anonymné
    AliAli
    11. 11. 2018

    Mne takisto zamietli (VšZP) ...a to mi odobrali z prsníkov 1200gr...Okrem iného mi napísali, že to nepreplatia, ako zákrok esticko-plastickej chirurgie...?
    ...radšej byť zdravá?.
    Platila som si sama, som rok po operácii a som spokojná.

  • Anonymné
    Janica
    10. 11. 2018

    V máji som išla na súkromnú kliniku AVE clinik k doktorovi Fedelešovi ml. Som veľmi spokojná.
    Platila som asi 2000 EUR. Všetko dopadlo dobre bez akýchkoľvek komplikácií,

  • Anonymné
    nikussska
    9. 11. 2018

    Dobrý deň,
    a ako ste prosím Vás dopadla?
    dakujem

  • Anonymné
    Janica
    5. 6. 2018

    Ahoj. Ja som mala najprv odporúčanie od ortopéda a s tým som išla na plastickú chirurgiu v Bratislave do Ružinovskej nemocnici. Tam mi dali zoznam lekárov od ktorých som mala mať odporúčanie a potom to nemocnica posiela do zdravotnej poisřovni. Nie je tam však veľká šanca.
    Držím palce.
    Janica

  • Anonymné
    naty68
    5. 6. 2018

    Dobrý deň! Ja konkrétne som volala najskôr do poisťovne (Dôvera), poslali podklady, čo mi treba, potom treba nájsť kliniku, ktorá má zazmluvnenú danú poisťovňu. Bolo treba viac vyšetrení a odporúčaní, ortopedické, gynekologické, neurologické, endokrinologické. Zamietli. Už si nepamätám číslo zákona a rok, viem,že to bol §3. To si zistíte, alebo Vám povedia na piosťovni. Po odvolaní mi prišiel papier, že treba splniť päť bodov a ja som nesplnila bod 2. - osteofyty na C/Th chrbtici. Z uvedeného dôvodu trvajú na pôvodnom rozhodnutí. Už by som to neabsolvovala. Ale skúste, čaká Vás boj a neviete, či skončí víťazstvom. Ja som šťastne po operácii štyri mesiace, len ľutujem ten čas strávený obiehaním lekárov. Keby niečo, rada odpoviem.

  • MUDr. Ján Magdo

    · 4. 6. 2018

    Nemám prehľad o slovenskej legislatíve v tejto oblasti a neviem presne kritériá, pri ktorých to hradí zdravotná poisťovňa.

Informácie zverejňované na portáli Estheticon.sk, nemôžu v žiadnom prípade nahradiť konzultáciu pacienta s lekárom. Estheticon.sk nie je zodpovedný za produkty alebo služby ponúkané odborníkmi.

Radi Vás vypočujeme
Zapojte sa do diskusného fóra Estheticon. Chýbate nám tu!
Reklama